paellespergrups.net
    paellespergrups.net

FIDEUÀ MIXTA (per a deu persones)


Ingredients:

 

- 1kg de costelló tallat petit, 1 conill tallat petit, 10 salsitxes tallades petites.

 

- 20 gambes mitjanes sense bigotis, 5 sípies mitjanes tallades a 4-6 trossos.

 

- 3 cebes de figueres tallades ben petites , 1 pebrot verd i un de vermell tallats a quadrets petits ( si són petits poseu-ne 2 vermells i un verd ), tres tomàquets madurs trinxats i sense granes (1 pot petit de tomàquet triturat) i 4 grans d’all tallat ben petit.

 

- 1 kg de fideus de mida mitjana.

 

- 250 ml d’oli d’oliva de sabor intens, sal i julivert picat ben petit.                 

 


Per fer el brou:


1 ceba de figueres, 1 pastanaga, 1 porro, 1 branqueta d’api.


Si es vol podem posar-hi un tros de cap de rap, o peix de morralla i us quedarà més saborós.


Tot junt ho bullirem més o menys una hora en una olla amb uns 3-4 litres d’ aigua.


Un cop acabat podem passa-ho per la batedora elèctrica i després ho colarem bé amb un colador xinès.

 


Elaboració:


Necessitem una paella plana i un foc suficientment gran per distribuir bé el foc.

Posarem la paella al foc i hi posem l’oli quan sigui una mica calent marcarem les gambes ( només que agafin color, és millor que no siguin gaire cuites), les retirem i reservem.


En el mateix oli posarem el costelló i el conill amb el foc ben viu , salarem la carn i la courem fins que estigui ben rossa. Un cop ben cuita la traiem i la reservem.

 

En aquest moment baixarem el foc al mínim i posem a la paella la ceba i la salarem una mica: així treu els seu suc i queda més toveta; ha d’anar confitant poc a poquet fins que sigui ben fosca, quasi negre, però vigilant-la molt que no es cremi. Si durant la cocció veiem que queda seca la podem anar hidratant amb una miqueta del brou reservat, amb molta cura ja que la volem fregir i no bullir.

 

És el procés més delicat ja que volem que la ceba quedi molt cuita, però no cremada: no la deixeu ni un moment, ja que si es cremés, encara que sigui molt poc, després es veu molt. Si la vigileu, quan està ja ben cuita a més del color negre brillant fa com una escumeta molt fina per sobre.


Quan tenim la ceba ben negre hi afegirem els pebrots, un pessic de sal. Seguim amb el foc fluixet, anem sofregint poc a poquet fins que el pebrot sigui cuit. El pebrot no és necessari que sigui tant cuit com la ceba, però si que ha d’estar ben cuit, sinó repeteix. Ja veureu que quan és cuit quasi es desfà. En aquest moment hi afegirem els alls i el farem sofregir una mica: és un dels millors moments de fer una fideuà ja que l’all fa que surti un aroma intens i comença a fer olor de fideuà.


Després hi afegirem la sípia. Podem pujar una mica el foc, només a mitja canya i seguim remenant fins que sigui cuita: veureu que canvia de color i si la toqueu comença a ser tendre. En aquest moment tornarem a treballar a foc mínim i hi posem el tomàquet. Quan s’hagi fet una miqueta (4-5 minuts) tastem i si el trobem molt àcid haurem d’afegir un polsim de sucre. Deixem fer 3-4 minuts i afegim les salsitxes tallades i crues: així aconseguim que la salsitxa quedi melosa.


Quan tenim el sofregit cuit tastem i rectifiquem de sal. Ha de ser un sofregit bastant saborós, fortet, però atenció en passar-se amb la sal, ja que si ens passem no té remei.


És el moment d’afegir-hi la carn que teníem reservada i barrejar-ho tot , sense pujar el foc, afegim els fideus i ho sofregim uns minutets.


En aquest moment hi afegim 2 litres i mig de brou que tindrem bullint i ajudant-nos d’un cullerot per no cremar-nos, posarem el foc ben viu, escamparem bé tots els ingredients. Esperem 5 minuts amb el foc fort, tornem a fer una remenadeta i posem el foc a mitja canya. Tastarem de sal i si cal rectificarem, posem les gambes clavades per la cua al voltant de la paella dins dels fideus, baixem el foc al mínim i vigilant que no s’enganxin deixarem coure deu minuts més.


En total, la cocció des de que hi afegim el brou fins que apaguem el foc hauran passat 15 minuts. Ja amb el foc apagat empolvorarem julivert picat pel cim, esperem 5 minuts: observareu que els fideus s’aixecaran quedant una mica drets i és el moment d’anar cap a la taula.


Es pot fer amb fideus gruixuts dels del forat a centre. En aquest cas posarem 3 litres i mig de brou per la cocció i els courem uns 18-20 minutets. També és molt vistosa amb fideus de cabell d’àngel, o del numero 1 que prèviament haurem fregit suaument en una paella amb oli: queden marronosos i han d’estar ben escorreguts en un colador.


Aquest plat és costum acompanyar-lo d’all i oli.


La podem guarnir amb una llimona al centre i grills entre les gambes.



Informació d’interès:


Fideus fins: 2 parts de líquid per una de fideus ( per 1 kg, 2 litres de líquid). Temps de cocció 10-12 minuts.


Fideus mitjans: 2 parts i mitja de líquid per part de fideus. Temps de cocció 15minuts.


Fideus gruixuts: 2 parts i mitja o 3 de líquid per part de fideus.


En tots els casos deixar reposar 5 minutets abans de menjar.



Webs amigues:

Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Francesc Merigó Magriñá

Página web creada con IONOS Mi Web.